Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Fane_kildetekster_ny.png
//
Kildetekster
//
Terrorisme på tværs, 3. udgave

Kildetekster til Terrorisme på tværs, 3. udgave

Her finder du kildetekster til 3. udgave af Terrorisme på tværs. Nogle af dem er gengangere fra 2. udgave, andre er helt nye. Vær opmærksom på, at der ikke er nogle kildetekster til kapitel 10: Verdensordensperspektivet. 

Kapitel 1: Terrorisme på dagsordenen og 11. september

Tekst 1: Øjenvidneberetning fra 11. september

Tekst 2: Al-Qaeda

Kapitel 2: Krigen mod terrorisme

Tekst 3: Folketingsdebatten om dansk militær deltagelse i Afghanistan

Tekst 4A: Hvad vil Islamisk Stat?
Politiken tegner et portræt af IS. Artiklen er fra den 16. september 2014.

Kapitel 3: Hvad er terrorisme?

Tekst 4B: Debat om EU’s terrorliste

Tekst 5: EU’s terrorliste

Tekst 6: Frihedskamp eller terrorisme?
Politikens journalist Michael Seidelin ser på, hvornår man kan tale om frihedskæmpere, og hvornår man kan tale om terrrorister. Artiklen er fra den 10. april 2002.

Kapitel 4: Fra anarkister til flykaprere

Tekst 7: Massakren i München – OL 1972

Tekst 8: De ville ændre verden – Blekingegadebanden

Tekst 9: Retsprincipper – retssagen mod Blekingegadebanden

Tekst 10: Torkil Lauesens historieskrivning – Blekingegadebanden

Kapitel 5: Statssponsoreret terror

Tekst 11: Statssponsoreret terror – defineret af det amerikanske udenrigsministerium og med fokus på Cuba, Iran, Sudan og Syrien

Tekst 12: Støtter Iran terrorisme?
Den amerikanske netavis Frontline (del af mediehuset PBS) har spurgt en række mennesker, om staten Iran støtter op om terrorbevægelser. De adspurgte er to CIA-agenter, to taleskrivere for tidl. præsident George W. Bush, en iransk ayatollah, Irans ambassadør i Canada, en journalist og forfatter til en bog om Iran/Persien samt en højtrangerende kvindelig, iransk politiker.

To top 

Kapitel 6: Den fundamentalistiske bølge

Tekst 13: Seks eksempler på religiøst begrundet terrorisme
Religion.dk har fundet seks eksempler på religiøst begrundet terrorisme, begyndende med Israel/Palæstina-konflikten til angrebene i Oslo i 2011. Artiklen er fra den 5. september 2011.

Tekst 14: Denstoredanske.dk om den første golfkrig
Leksikonartikel om den første golfkrig.

Tekst 15: Journalist Steffen Jensen om den første golfkrig
Steffen Jensen er mellemøstkorrespondent for TV 2. Han har sin egen hjemmeside med blogindlæg og hvor han også offentliggør de spørgsmål, han får fra danske skoleelever ifm. opgaveskrivning, og de svar, han giver dem. I blogindlægget her giver han sin analyse af baggrunden for den første golfkrig.

Tekst 16: Combat 18-leder idømt livstid for mord
I 1998 interviewede en journalist fra den britiske avis The Guardian en række medlemmer fra den nynazistiske gruppe Combat 18. Gruppen blev grundlagt i 1992 og er blevet kendt for fodboldhooliganisme, angreb og mord på civile (især etniske minoriteter).

Kapitel 7: Nationalistisk terrorisme

Tekst 17: The Guardians artikelarkiv og nyheder om IRA
Den britiske avis The Guardian har et helt forum relateret til IRA. Her finder I artikler og fakta fra både før og nu om organisationen, dens angreb og konflikten i Nordirland.

Tekst 18: ETA’s kvinder i frontlinjen

Tekst 19: PKK – frihedskæmpere eller terrorister?
Journalist og mellemøstekspert Deniz B. Serinci diskuterer i en artikel i Information, om PKK kan kaldes terrorister eller ej. Han konkluderer, at PKK's metoder ikke er meget anderledes end dem, den tyrkiske hær selv bruger – en hær, der er kendt for sin brutalitet over for civile.

Tekst 20: PKK er en terrororganisation siger Østre Landsret
I 2013 mente Østre Landsret, at den kurdiske organisation er en terrororganisation. Retssagen ved Østre Landsret omhandlede den dansk-kurdiske tv-station Roj TV, der blev dømt til at udøve terrorvirksomhed ved at støtte PKK. TV 2 har den 19. september 2013 skrevet en artikel om dommen.

Kapitel 8: Terrorismens udviklingstendenser

Tekst 21: Charlie Hebdo vil ikke dø
Kronik i Berlingske af forfatteren Jens Christian Grøndahl fra den 10. januar 2015. Grøndahl overvejer, hvem terroristerne bag Charlie Hebdo-angrebet er, og hvad angrebet på Charlie Hebdo betyder for kampen for ytringsfrihed.

Tekst 22: Jo, gu’ er det terror – debatindlæg af Naser Khader ifm. angrebet på Krudttønden og den jødiske synagoge i København
Den konservative politiker Naser Khader skriver i et debatindlæg i Politiken fra den 9. maj 2015, at angrebene på Krudttønden, på Charlie Hebdo og lignende angreb er terror. Indlægget er et svar på en række kommentarer fra andre debattører, som ikke mener, at man kan kategorisere de nævnte angreb som terror.

Tekst 23: Attentatet på Krudttønden var hadforbrydelse, ikke terror – Preben Wilhjelms modsvar til Naser Khader
Den tidligere politiker Preben Wilhjelm svarer den 19. maj på Naser Khaders indlæg og argumenterer for, at angrebet på Krudttønden er en hadforbrydelse, ikke terror.

Tekst 24: Angreb i Paris indvarsler ny fase i terror
Indlæg af journalist Annegrethe Rasmussen i Information efter angrebet i Paris i november 2015. Hun forsøger at give et overblik over terrorsituationen i Europa efter det seneste angreb. Artiklen berører desuden spørgsmålet om overvågning.

To top

Kapitel 9: Forklaringer på terrorisme

Tekst 25: Hvorfor bliver en ung mand terrorist?
I 2007 så forsker ved Syddansk Universitet, Mehmet Ümit Necef, på, hvilke faktorer, der spiller ind, når nogle unge mænd bliver terrorister. Artiklen er fra Information, den 8. september 2007.

Tekst 26: Gerningsmand voksede op med vold, våben og bandekrig i ghettoen
Politiken interviewer sociolog og forfatter Aydin Soei om gerningsmanden bag angrebet på Krudttønden. Interviewet er fra den 18. februar 2015 og består af både video- og skriftligt interview.

Tekst 27: Kvinden, der døde sammen med Europas mest eftersøgte terrorist
Det er sjældent man hører om kvindelige terrorister, især i Europa. Politiken tegnede den 20. november 2015 et portræt af den kvinde, man i første omgang formodede, havde sprængt en selvmordsbombe under angrebet på Paris den 13. november 2015.

Kapitel 11: Mediernes rolle

Tekst 28: Kildebeskyttelsen er ikke hellig
Journalist og forfatter til bogen Danske børn i hellig krig, Jakob Sheik, funderer over journalisternes ønske om kildebeskyttelse sat over for statens eller befolkningers sikkerhed. Artikel fra fagbladet Journalisten, den 28. september 2015.

Tekst 29: For og imod Wikileaks
Hjemmeside Wikileaks afslører hemmelige dokumenter fra forskellige stater og organisationer. Stifterne bag mener selv, at de arbejder for ytringsfriheden, mens modstandere af Wikileaks mener, at de sætter mennesker og staters sikkerhed på spil ved at offentliggøre bl.a. fortrolige statsdokumenter. I artiklen her ses der på argumenterne for og imod Wikileaks. Artiklen stammer fra The Sundial, universitetsavis på California State University Northridge, den 13. februar 2012.

Kapitel 12: Antiterrorpolitik

Tekst 30: Paragraf 114’s usynlige konsekvenser
Med udgangspunkt i Fighters+Lovers-sagen fokuserer artiklen på de to terrorpakker, især med fokus på hvilke konsekvenser den øgede overvågning har for den enkeltes retssikkerhed. Artikel er fra Information og bragt den 9. december 2008.

Tekst 31: Overvågning i antiterrorens navn
Kronik i Berlingske fra den 14. november 2010. Kronikøren er professor og dr.jur. Eva Smith. Hun gennemgår Justitsministeriets evaluering af antiterrorlovene i 2010 med et kritisk blik og hun stiller en række spørgsmål, der udfordrer lovenes berettigelse. Slutteligt undrer sig over den mangelende evaluering af lovene.

Tekst 32: Hvor er den borgerlige kritik af anti-terrorpakken?
I 2006 undrede jurist Jacob Mchangama sig over, hvorfor ingen borgerlige politikere eller debattører var kritiske over for terrorpakkerne. Han sætter bl.a. de borgerliges fokus på ytringsfrihed under Muhammedkrisen over for deres villighed til at indføre terrorpakkerne i 2006. Artiklen er fra tidsskriftet RÆSON.

Tekst 33: Lene Espersen: Debat om terrorpakke afsporet
Daværende justitsminister Lene Espersen forsvarer i Jyllands-Posten regeringens terrorpakke og siger, at man ikke skal frygte øget overvågning. Artikel fra den 31. marts 2006.

Tekst 34: Et stærk værn mod terror – regeringens 12 nye tiltag mod terror efter angrebet på Krudttønden i februar 2015

 

Rettigheder til kildetekster

To top

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk