Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Fane_kildetekster_ny.png
//
Kildetekster
//
Terrorisme på tværs, 2. udgave
//
Tekst 6 (2. udg.)/Tekst 7 (3. udg.)

Tekst 6 (2. udg.)/Tekst 7 (3. udg.): Terror og OL

De olympiske lege i Tyskland i 1936 blev skæmmet af nazismen. Legene i München 1972 var de første i (Vest)Tyskland herefter. Tyskerne havde derfor set frem til en succesfuld afvikling, men denne gang blev atter legene angrebet af terrorister. Følgende beretning er fra CNN i for­bindelse med et attentatforsøg under de olympiske lege i Atlanta i 1996.

 

Lørdagens bombning af Centennial Olympic Park i Atlanta er ikke første gang, at De Olympiske Lege er blevet afbrudt af en terrorhandling.

I 1972 kidnappede en palæstinensisk gruppe, kendt som Sorte September, israelske idrætsfolk i den olympiske by i München, hvad der førte til 11 israelere og nogle af terroristernes død.

Billedet, der huskes fra disse olympiske lege, er af en terrorist med skimaske og ikke en atlet i triumf.

I modsætning til sprængningen i Atlanta – en bombe, placeret i et ikke sikret offentligt område – trængte München-angrebet gennem sikkerhedskontrollen og sigtede efter selve idrætsfolkene og det land, som de repræsenterede.

En lys septemberdag blev trøstesløs, da den palæstinensiske gruppe stillede krav om frigivelsen af palæstinensiske fanger, der blev tilbageholdt i Israel, til gengæld for frigivelsen af de gidsler, de holdt fanget i Münchens olympiske by.

Israelerne ville ikke forhandle. Tyskerne overtalte terroristerne til at forlade den olympiske by, men katastrofen fulgte under en skudveksling ved en lille lufthavn. Ud over de 11 israelere døde en tysk politimand og fem af otte terrorister.

Tysklands håb for fredelige lege, blottet for politik, døde også. Men den olympiske ånd var for stærk til at blive slukket.

Legene må fortsætte, sagde den daværende olympiske præsident Avery Brundage. Og det gjorde de.

Og nu gentages beslutsomheden om ikke at give efter for terrorisme i Atlanta, hvor direktør for den internationale olympiske komite, general Francois Carrard har svoret, at hundredåret for De Olympiske Lege ‘vil fortsætte’.

Men der vil følge en varig effekt. München var et skillepunkt. Siden 1972 er publikum i stor udstrækning blevet underkastet sikkerhedskontrol i lufthavne, arenaer og andre offentlige steder – og har lært at leve med truslen om terrorisme.

Da de gamle grækere afholdt deres olympiske lege, lagde de våbnene og forskellige politiske holdninger til side, i det mindste så længe legene varede, og konkurrerede på lige vilkår.

Når terror deltager, fungerer det ikke sådan.

 

Oversigten over kildetekster, 2. udgave | Oversigten over kildetekster, 3. udgave

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk