Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede

Tysklands hovedstad Berlin er ved at udvikle sig til Europas kulturcentrum. Samtidig er det en moderne storby og en historisk kulisse. Især Berlins deling under Den Kolde Krig har sat sit præg på byen.

Berlin ligger tilpas tæt på Danmark til, at turen dertil er kort og billig. En studierejse til Berlin er derfor oplagt, hvis I beskæftiger jer med DDR og/eller Den Kolde Krig i jeres historie-, samfundsfags- eller tyskundervisning.

På denne side kan I få inspiration til, hvad I kan se i Berlin, hvis emnet for jeres studietur er DDR. Men husk at der er mere at se, end hvad der er nævnt her.

Se også www.berlin.de.

 

Konzentrationslejren Sachsenhausen

Det officielle navn er Gedenkstätte und Museum Sachsenhausen. Konzentrationslejren ligger i byen Oranienburg, ca. en times togtur fra Berlin. Lejren er i dag museum, hvor hovedparten selvfølgelig handler om lejrens fanger og brug under nazismen.

Men en lille del af museet fortæller om, hvordan Sovjetunionen overtog lejren i 1945 og derefter i en årrække brugte den som fængsel for deres tyske krigsfanger.

www.gedenkstaette-sachsenhausen.de

 

Det sovjetiske mindesmærke i Treptower Park

Treptower Park ligger i det gamle Østberlin. Her byggede russerne i årene 1947-49 et gigantisk og imponerende mindesmærke til ære for de faldne sovjetiske soldater under 2. Verdenskrig. 

Mindelsmærket er næsten en lille park i sig selv.

Til mindesmærket er brugt granit fra nazisternes hovedsæde Neue Reichkanzlei.

 

Det sovjetiske mindesmærke i Tiergarten

Også det gamle Vestberlin har et sovjetisk mindesmærke, og også dette er opført af granit fra nazisternes hovedkvarter. Dette monument er dog betydeligt mindre end det i Treptower Park.

Mindesmærket ligger på Strasse des 17. Juni, der løber midt gennem Tiergarten.

 

Fjernsynstårnet (Fernsehturm)

På Alexanderplatz står fjernsynstårnet, der var Østberlins sendemast. Tårnet blev et prestigeprojekt, der skulle kunne ses fra Vestberlin og vise DDR's formåen. Tårnet kan ses fra det meste af byen, så projektet lykkedes.

I dag kan man komme op i tårnet og nye udsigten over Berlin. Tårnet er 368 meter højt, og udsigtspladsen er i 203 meters højde. 5 meter højere er placeret en café med roterende gulv.

www.berlinerfernsehturm.de

 

Dagligdag i DDR

Sommeren 2006 åbnede et nyt DDR-museum tæt på Alexanderplatz. Museet er ikke særlig stort men til gengæld populært, hvorfor man ofte må stå i kø. De udstillede genstande må berøres.

DDR-museet fortæller om dagliglivet i det gamle DDR. Man kan sætte sig ind i en gammel Trabant, se rejsebrochurer til østeuropæiske rejsemål, gå på tur i en klassisk DDR-stue og -køkken (bemærk bl.a. den DDR-fremstillede musselmalede kaffekop), se og røre ved datidens modetøj, skoleuniformer og skolebøger, se film og fjernsyn og høre radio produceret i DDR, se alle de statslig producerede dagligvarer med mere.

www.ddr-museum.de

 

Stasimuseet

Det officielle navn er Forscungs- und Gedenkstätte Normannenstrasse. Museet ligger i Stasis gamle hovedkvarter i Lichtenberg. I de tidligere kontorer fortælles om Stasi og dets efterretningsmetoder. Det er næsten som en James Bond-film at se f.eks. træstammer og sten med indbyggede kameraer.

På 2. sal har man bevaret de forladte kontorer og kantinen. Her kan man købe kaffe, kakao, sodavand m.m., mens en video spiller en ca. 20 minutter lang dokumentar om Stasi – med engelsk speak af den tidligere James Bond-skuespiller Roger Moore.

Alle tekster er på tysk, men det er et besøg hver også selvom ens tyskkundskaber måske ikke er de bedste.

www.stasimuseum.de

 

Mindesmærke for Berlinmuren

I Bernauerstrasse ligger Gedenkstätte Berliner Mauer. Her er bevaret 210 meter af Muren. Her er også et dokumentationscenter med film, pressecitater, radioklip og billeder om etableringen af Muren og livet på de to sider. Her er også bygget  et forsoningskapel.

Dokumentationscenteret har en udsigtsplatform, hvor man kan se det bevarede stykke Berlinmur med tilhørende 'ingenmandsland' oppefra.

Der er bevaret flere stykker Berlinmur rundt om i byen, men Mindesmærket i Bernauerstrasse er et af de mest interessante steder at opleve Muren.

www.berliner-mauer-dokumentationszentrum.de

 

Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie i Frederichstrasse var den eneste grænseovergang mellem Øst og Vest, hvor biler kunne passere.

Museum am Checkpoint Charlie fortæller om byens deling i fire zoner efter 2. Verdenskrig, Berlinmuren og byens historie både i Øst og Vest.

Museet er meget populært og velbesøgt af turister.

www.mauer-museum.com

 

To top

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk