Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Fane_boger_ny.png
//
Bøger
//
Det brogede Spanien

Det brogede Spanien

Det brogede Spanien – Spaniens historie fra Franco til i dag fortæller historien om et land, som alle kender fra ferien og forbinder med sol og sommer, varme udflugter, tørst efter forholdsvis billig tynd fadøl i skyggen på en af de mange barer, tapas, paella, tortilla, chorizo, lufttørret skinke og andre lækre madvarer, andalusisk flamenco og pulserende fiesta hele natten med sangria, vin og overdrevet alkoholrige drikke, dagen-derpå-siesta i solen på stranden eller på sofaen foran tv’et, der viser reklamer, tyrefægtning, reklamer og atter reklamer og sikkert en fodboldkamp, måske et indædt opgør mellem giganterne Real Madrid og FC Barcelona, der får store dele af de 42,5 millioner spaniere til at sætte sig med øjnene rettet stift mod skærmen. For fodbold er ikke bare fodbold: Fodbold er et spørgsmål om ære, om byens eller regionens ære, en håndgribelig kamp mellem de mange forskellige nationale, sproglige og kulturelle identiteter i det brogede Spanien. 

Spanien er i sandhed broget bag den ensfarvede kulør, som landet har på europakortet.

Denne bog går bag kulisserne til det Spanien, vi kender fra sommerferien og fokuserer på landets kamp for at eksistere som land. Det er historien om sociale, økonomiske, politiske, ideologiske, religiøse, kulturelle og etniske magtkampe med alt, hvad der dertil hører af forviklinger, intriger, skandaler, undertrykkelse og ikke mindst vold.

Den fortæller om Spanien fra borgerkrigens afslutning i 1939 til i dag. Det er historien om et land, der går fra at være blandt de fattigste i Europa til at ligge blandt de rigeste økonomier i verden – og nu – et af de lande, der i særlig høj grad er ramt af den internationale finanskrise.

1. udgave går frem til 2007. 2. udgave behandler tiden helt frem til 2013.

Bogens målgruppe er generelt alle med interesse for Spaniens nyere historie. Den er opsat til undervisningsbrug på ungdomsuddannelserne, primært til faget historie, hvor kernestofpunkter som national identitet, ideologiernes kamp, menneskerettigheder, velfærdsstaten og europæiske integration er relevante.

Bogen lægger ydermere op til faglige samspil med først og fremmest samfundsfag (omkring ideologier, demokrati, velfærdsstaten, terrorisme, EU m.v.) og spansk (mht. historiske, kulturelle, samfundsmæssige og regionale forhold i Spanien). Men også andre fag kan deltage i et samarbejde om det brogede Spanien.

BESTIL BOGEN PÅ FRYDENLUNDS HJEMMESIDE.

Bogen er på 108 sider og koster 127,20 kr. ekskl. moms.

Find mere materiale til bogen i menulinjen foroven.

Indhold

Forord  9

Kap 1. Det brogede Spanien 12

Kap 2. Franco-dikataturets grundlæggelse og overlevelse 1939-1959  20

Kap 3. Spanien i 1960'erne  31

Kap 4. Diktaturets lange farvel 1969-1975  41

Kap 5. Fra diktatur til demokrati 1975-1978  48

Kap 6. Uro og kupforsøg 1979-1981  58

Kap 7. Socialisternes Spanien  1982-1996  64

Kap 8. Opsving og terror 1996-2008  74

Kap 9. Spanien i krise 2008-  83

Kap 10. Kampen om den nationale identitet  91

Kap 11. Kampen om historien  101

Kronologi  106 

Liste over forkortelser  107

Litteratur  108 

Til toppen.

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk