Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Fane_kildetekster_ny.png
//
Kildetekster
//
Jugoslaviens sammenbrud – Studietur til Sarajevo

Studietur til Sarajevo

»Don't forget!« står der på en stenblok nær den nu genopførte bro i byen Mostar. En noget overflødig opfordring, da krigstraumer, uforsonlighed og måske ligefrem had til 'de andre' stadig præger mange bosniere 20 år efter krigsudbruddet.

 

Det blev et af de mange indtryk, som eleverne i 2. C  på Christianshavns Gymnasium havde med hjem efter en uges studierejse til den bosniske hovedstad Sarajevo.

 

Rejsen var en del af et tværfagligt AT-forløb (se kompetencemål) med fagene samfundsfag og historie. Så i ugen efter hjemkomsten havde eleverne til opgave at udarbejde grupperapporter om deres feltarbejde samt individuelle synopser som oplæg til en mundtlig årsprøve i AT.

 

Her på siden kan du finde inspiration til en studietur til Sarajevo med udgangspunkt i 2. C's tur.

 

Gå til:

Praktiske oplysninger

Program

Byvandring i det historiske Sarajevo

Feltarbejdet

Kompetencemål for AT-forløbet 'Sarajevo før og nu'

Undervisningsmateriale

 

Som en af eleverne udtrykte det, er Sarajevo et rejsemål med »et stort dannelsesmæssigt udbytte«. Det er noget helt andet at sidde hjemme og læse om krig og folkedrab, etniske udrensninger og uforsonlige etniske og nationale modsætninger og så selv se og opleve, hvad krigen betød for landet og dens indbyggere både dengang og nu.

 

Kombinationen af studierejse, feltarbejde og AT-forløb er ideel efter elevernes egen opfattelse. Man er mere motiveret til grundig hjemmeforberedelse og har derfor de faglige forudsætninger for at kunne forstå og fortolke de indtryk, man får på rejsen.

 

Sarajevo er desuden en både spændende, anderledes og billig by med en meget venlig og efterhånden også engelsktalende befolkning. Ingen følte sig utrygge i byen, der heller ikke virkede nær så muslimsk, som påstået i visse medier. Den har en passende størrelse, er nem at finde rundt i – og så render man ikke hele tiden ind i andre gymnasieelever fra Danmark!

 

Vejret? Vi var heldige, for efter en meget hård snevinter, hvor skolerne havde måttet lukke i flere dage, kom foråret til Bosnien i netop uge 12 med plusgrader på 20 og helt forårskåde folk på de mange udendørs caféer.

 

Så – »don’t forget« – sæt Sarajevo på næste års studierejseprogram.

 

Steen Larsen og Anders Bjørn

Christianshavns Gymnasium

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk