
Det moderne Mellemøsten
Borgerkrig i Syrien. Palæstinensiske selvmordsbombere i Israel og israelske angreb på Palæstina. Det arabiske forår. Islamisk Stat snart over det hele. Ingen regering i Libyen. Kurderne er et undertrykt folk – eller de er terrorister, der angriber Tyrkiet. Olien har også betydning. Og religionen. Er der stadig krig i Irak? Og hvad er det lige, USA og Rusland gør eller ikke gør i Mellemøsten?
Det er ikke underligt, at selv den bedste elev kan tabe tråden, når man skal redegøre for både den tidligere og nuværende udvikling i Mellemøsten. Det moderne Mellemøsten redegør for områdets historie og udvikling fra 1. Verdenskrig til i dag og giver dermed analyser og baggrund for de mange konflikter i regionen.
Den er inddelt i ti kapitler med hvert sit tema. Den kan læses i sin helhed, eller I kan vælge et til to kapitler alt efter det tema, klassen beskæftiger sig med. Kapitlerne handler om:
- Den arabiske identitet.
- Islams grundlæggelse og udvikling.
- Sykes-Picot-aftalen og den efterfølgende grænsedragning samt de religiøse og etniske uenigheder.
- Israel/Palæstina-konflikten.
- Olien, der har bragt både rigdom og afhængighed.
- USA’s politik i Mellemøsten – herunder begge Irak-krige og krigen mod terrorisme.
- Det arabiske forår og den iskolde vinter, der fulgte.
- De seneste års udvikling, hvor Islamisk Stat har skrevet sig ind i dagsordenen.
Hertil kommer to detaljerede tidslinjer over hhv. Irak-krigen fra 2003 til i dag og det arabiske forår.
Det moderne Mellemøsten er skrevet til undervisningen i KS på hf og historie på stx og hhx. Den er oplagt til flerfagligt arbejde mellem historie, samfundsfag, religion og naturfagene.
Find mere materiale til bogen i menulinjen foroven.