Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Fane_kildetekster_ny.png
//
Kildetekster
//
Folkedrabet i Rwanda
//
Kildetekst 7

Tekst 7: Dansk rejsebog om etniske grupper i Rwanda (1957)

Teksten består af en række uddrag fra en dansk rejsebog fra 1957. De illustrerer det almindelige europæiske syn på de etniske grupper.

Kilde: Rasmus Hylleberg: Folkemordet i Rwanda - og danske baptisters engagement i landet. Føltved, 1998, s. 15.

Den indfødte befolkning tilhører stammerne Batutsi, Bahutu og Batwa.

Det indflydelsesrige adelsfolk Batutsi udgør kun ni procent, mens Bahutu, der er den arbejdende klasse, dominerer med 90 procent. Batwa består hovedsagelig af 'halvpygmæer', en ret primitiv blandingsrace.

[…]

Det er ikke pænt at vende sig om efter folk på gaden, men i Ruanda-Urundis bjergbyer tvinges den fremmede til det gang på gang. Man må vende sig for at se på disse sorte medmennesker som de værdigt, ja, hovmodigt, kommer skridende hen ad den støvede vej. Trangen kommer ikke blot, fordi man her står over for de højeste mennesker i verden: Deres gennemsnitshøjde er en meter og firs, og hyppigt ser man folk, som måler to meter og ti eller mere: Nej, det er hele deres væsen og deres måde at føre sig på, som gør, at man ikke kan løsrive sig. Personen ånder en forfinet, degenereret storsnudethed, en treven aristokratisk myndighed. Ansigtet er langt med regelmæssige træk, næsen let buet og læberne ret smalle.

De spinkle skuldre og slanke lemmer dækkes af folderige klædningsstykker, holdt i stærke farver: Blomstret, rødt, violet, gult og blåt. Om panden bæres et bånd, lavet af små perler, og i højre hånd holdes en lang vandrestav. Det er Batutsi-folkene, Ruandas og Urundis adel.

[…]

Til tekst 6 | Til oversigten over kildetekster | Til tekst 8

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk