Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede

'Jeg er træt af at tale om det'

16. oktober 1997 mødtes den amerikanske journalist Nate Thayer med Pol Pot. Det var første gang i mere end 15 år, at Pol Pot udtalte sig til pressen. Den gamle leder af De Røde Khmerer var få måneder forinden blevet kuppet fra posten som øverste leder og sad i husarrest i en beskeden hytte i Anlong Veng i det nordlige Cambodja. Nate Thayers tolk, den højtstående Røde Khmer-kadre Tep Kunnal, var mindre end begejstret for sit job og forsøgte at tigge sig vej ud af sine pligter som oversætter. Thayer insisterede på, at Kunnal blev og oversatte spørgsmålene og svarene. Det følgende er uddrag af interviewet, som begynder med Thayers åbningsspørgsmål, som tolken svarer på selv.

 

Spørgsmål: Han ved, at han anklages for at have ledt en organisation, som har myrdet hundredtusinder af mennesker, og at det meste af verden fordømmer ham for det. Er han en massemorder, eller hvad har han bidraget til sit land med?

Svar (tolken): Jeg tror, at De kan bringe alle spørgsmålene på banen på en gang, og nogle spørgsmål tror jeg, at jeg kan svare på ved at forbinde det ene med det andet for at forenkle tingene. Men det er op til Dem(…)

 

Spørgsmål: Jeg er interesseret i spørgsmål fra den tid mellem 1975 og 1979, hvor han var ved magten. Hvor millioner af mennesker led, og om han føler, at han er retfærdigt anklaget. Det er et spørgsmål. Lad os starte med det.

Svar: Ja, jeg vil svare. Deres spørgsmål er ikke ukendt. Det spørgsmål er blevet rejst igen og igen. Jeg vil gerne først sige, at min samvittighed er ren. Alt det, jeg har gjort og bidraget med, er først og fremmest for nationen, for folket og den cambodjanske races skyld.

Pol Pot talte derefter om, hvordan vietnameserne ønskede at overtage Cambodja, og tilføjede, at "de ville myrde mig, fordi de vidste, at uden mig kunne de hurtigt opsluge Cambodja".

 

Spørgsmål: Det vil jeg gerne høre alt om, og hvis han er villig til at blive her i timevis, så er jeg også. Men jeg vil gerne tale om dette først. Som De ved, mener det meste af verden, at De er ansvarlig for, at hundredtusinder af uskyldige cambodjanere døde, selv om de ikke fortjente at lide. Kunne De svare direkte på det spørgsmål? Føler De, at De rent faktisk var ansvarlig for forbrydelser mod menneskeheden, mod Deres eget folk?

Svar: Jeg vil svare. Jeg vil fortælle Dem det klart og tydeligt. Først vil jeg sige, at jeg kom for at kæmpe kampen, ikke for at myrde folk. Selv nu, og De kan se på mig, er jeg en grusom person? Min samvittighed er ren … Som jeg sagde før, de kæmpede mod os, så vi måtte tage forholdsregler for at beskytte os selv.

 

Spørgsmål: De har her en mulighed, en historisk mulighed. De ved, at mange familier led under Deres tid ved magten, Deres politikker – landbrugseksperimenter, sociale og politiske organisationer, direkte henrettelser af mange tusinde mennesker. Landet led også selv på grund af Deres politikker. Deres cambodjanske landsmænd vil gerne vide, om De føler nogen form for anger, om De erkender, at De begik meget alvorlige fejltagelser, mens De var ved magten?

Svar: Der er to sider af det, som jeg sagde. Der er, hvad vi gjorde forkert, og hvad vi gjorde rigtigt. Fejltagelsen er, at vi gjorde nogle ting mod folket – vi og også fjenden – men den anden side, som jeg sagde, er, at uden vores kamp ville der ikke være noget Cambodja i dag.

 

Spørgsmål: Men for alle de hundredtusinder, som led – ikke bare døde, men led under tvangsarbejde, under mangel på mad på grund af tydeligt fejlslagne centrale politikker, mens De var ved magten – synes De ikke, at de fortjener en undskyldning?

Svar: For de forkerte ting i vores kamp, som jeg sagde, for de forkerte ting, det står nedskrevet i bogen. Dette er et vidnesbyrd for historien.

 

Spørgsmål. Hvilken bog?

Svar: Bogen er 'Det rigtigt og forkerte ved Demokratisk Kampuchea'. [Pol Pot refererede øjensynligt til en politisk brochure, som blev udgivet af Demokratisk Kampuchea-bevægelsen, som De Røde Khmerer kalder sig selv, i slutningen af 1980'erne.

 

Spørgsmål: Men den anerkendte kun 30.000 døde. Alle uafhængige forskere fra alle politiske ideologier anerkender et minimum af hundredtusinder af mennesker, som døde som et resultat af fejlslagne centrale politikker, mens De var ved magten. Det er et faktum. Mens De alene sad på magten – og alle de andre medlemmer af jeres Stående Komite siger, at du var fuldt ud ved magten – tusinder af mennesker døde på grund af Deres regerings fejlslagne sociale politikker. Er De villig til at anerkende det faktum?

Svar: Som jeg sagde, det står skrevet i bogen, og jeg er træt af at tale om det.

 

Spørgsmål: Lad os tale om Tuol Sleng. Der er overvældende beviser for, at De havde overordnet ansvar for Tuol Sleng. 16.000 mennesker, som underskrev tilståelser blev henrettet, inklusive kvinder og børn, som var mistænkt for at være agenter for CIA, KGB og Vietnam. Var De ansvarlig for Tuol Sleng, og mener De virkelig, at de 16.000 – inklusive kvinder og børn – var agenter for udenlandske regeringer?

Svar: Jeg sad i toppen. Jeg tog kun store beslutninger om store emner. Jeg siger Dem – Tuol Sleng var en vietnamesisk udstilling; det skrev en journalist. Folk taler om Tuol Sleng, Tuol Sleng, Tuol Sleng, men når vi ser på billederne, er billederne de samme. Jeg hørte første gang om Tuol Sleng på VOA [radiostationen Voice of America]. Jeg måtte lytte igen. Og der er dokumenter, som taler om, at nogle undersøgte skeletterne af ofrene… De sagde, at når man så nærmere på kranierne, så er de mindre end det cambodjanske folks kranier.

 

Spørgsmål: Siger De, at De aldrig havde hørt om Tuol Sleng før 1979?

Svar: Nej, jeg havde aldrig hørt om det. Og de to researchere, de sagde, at de skeletter, de var mere end ti år gamle.

 

Spørgsmål: Lad mig sige, at der er overvældende videnskabelige beviser for at tusinder af mennesker, cambodjanere, blev henrettet i Tuol Sleng, mens De kontrollerede Phnom Penh. Der er ingen tvivl hos nogen andre i verden uden for Anlong Veng måske, om at det er sandt.

[Intet svar]

 

Tekst 20 | Oversigten over kildetekster | Tekst 22

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk