Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede

Seseljs trusler mod de uafhængige medier

På en pressekonference 10. februar 1999 anklagede den serbiske vicepræsident Vojislav Seselj de uafhængige serbiske journalister for landsforræderi.

Han og hans regering havde længe lagt hindringer i vejen for de uafhængige mediers arbejde ved at give dem bøder for at have »publiceret usande oplysninger, der krænker individuelle rettigheder«. I flere tilfælde havde Seselj eller hans Serbiske Radikale Parti desuden taget initiativ til at stævne de pågældende medier for retten.

Nedenfor følger et uddrag af den heftige meningsudveksling mellem den ophidsede Seselj og en journalist fra radiostationen B2-92.

 

Uddrag fra Den britiske afdeling af menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watchs hjemmeside http://hrw.org/english/docs/2000/02/11/serbia413.htm.

Egen oversættelse

 

B2-92: Hvilke skridt vil staten tage mod Vestens statsterrorisme [Seseljs eget udtryk for NATO’s trusler om at begynde en krig mod Serbien]?

Seselj: Vi vil svare på en passende måde, i overensstemmelse med forfatningen og loven, ved at bruge alle de instrumenter, vi råder over for at kunne forsvare vores land.

B2-92: Mod hvem?

Seselj: Mod alle dem, der er redskaber for de vestlige lande. Mod dem alle sammen. Måske også mod Deres avis, De er fra Novosti, ikke?

B2-92[1]: Fra B2-92.

Seselj: Ah! – fra B2-92! Hvad er det? Den har jeg ikke hørt om. Er den registreret? Minister, er der nogen, der hedder sådan? 

Mod alle dem, der fungerer som redskaber for Vesten, som får penge af amerikanerne og deres allierede for at gå imod Jugoslavien. På passende måde. De vil komme til at opleve denne passende måde i praksis. Nu tager vi handskerne af. Nu skal det være krystalklart: den der griber til sværdet, vil omkomme ved sværdet[2] – det bør I alle huske på. Tro ikke, at vi vil lade jer dræbe os som kaniner – eller at vi vil nusse om jer som potteplanter! Pas på!  I fra B2-92 og de andre forræderiske afskum!  I kan da ikke mene i fuldt alvor, at I vil overleve, hvis vi bliver myrdet. I tager helt fejl. Flere spørgsmål?

B2-92: Er De personligt bange, efter hvad der er sket med hr. Bulatovic[3] – en tragiske forbrydelse – når man tænker på, hvad De sagde om andre landes statsterrorrisme? De er jo en prominent politiker.

Seselj: De burde vide, at jeg ikke er bange for noget som helst. Absolut ikke.

B2-92: For at par uger siden gik der rygter om, at De var blevet kvæstet i en bilulykke.

Seselj: Well, I kan se, at jeg ikke er kvæstet. Hvorfor skulle jeg være bange? Det er Dem, der skal være bange. De arbejder for et forræderisk medie.

B2-92. Det er ikke et forræderisk medie.

Seselj: Ah! Er det ikke et forræderisk medie! All right! Det må De bevise bagefter.

B2-92: Bagefter hvad?

Seselj: Bagefter. Det finder De nok ud af. Handskerne er taget af. Her slår I politikere ihjel som kaniner og tror, I er i sikkerhed. I tager fejl. I tager meget fejl. Nu er handskerne taget af. Enhver, der arbejder for amerikanerne, må tage konsekvensen. Hvilken konsekvens? - Den værst tænkelige! I modarbejder jeres eget land, I får amerikanske penge for at ødelægge jeres land. I er forrædere af den værste slags! Der findes ikke noget værre end jer. I er værre end alle andre forbrydere!

B2-92: Det er ikke sandt, hr. Seselj.

Seselj: Jo, det er sandt. Det er fuldstændigt sandt. I er forrædere, fordi I modtager penge fra amerikanerne og altid har gjort det. I er ligesom dem, der fik penge for at dræbe forsvarsministeren. I bliver betalt for at sprede propaganda mod deres eget land. I er ens, I er alle sammen forbrydere. Det er jeg helt sikker på, fordi der findes officielle rapporter om, hvor mange penge, de giver jer. I er ens.

B2-92: Leder De efter morderne blandt journalisterne?

Seselj: Vi leder efter morderne blandt de af jer, der arbejder for udenlandske efterretningstjenester. I er medskyldige i mord. I er ens! I journalister tror, at I er en slags hellige køer? Nogle af jer er køer, ja, men ikke hellige. I er mordere. I er jeres eget folks og lands potentielle mordere. Ja, de af jer, der arbejder for amerikanerne: jer fra Danas, jer fra B92, jer fra Glas Javnosti, fra Novosti og Blic. I er forrædere mod den serbiske nation. I arbejder bevidst for dem, som dræbte serbiske børn. I gør det bevidst. I har solgt jeres sjæl. Det er sandheden om jer.

 

[1] Radiostationen B2-92 var blevet lukket af myndighederne, men var derefter blevet åbnet igen under et navn (B2-92).

[2] Jesus-citat fra Det ny Testamente. Seselj er tæt knyttet til den ortodokse kirke.

[3] Den jugoslaviske forsvarsminister Pavle Bulatovic blev af ukendte gerningsmænd skudt ned på en restaurant i Beograd få dage før presssekonferencen.

 

Tekst 25 | Oversigten over kildetekster | Tekst 27

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk