Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Fane_kildetekster_ny.png
//
Kildetekster
//
Den amerikanske drøm
//
Kildetekst 15

Tekst 15: Henrik Cavling: Fra Amerika, 1897 (uddrag)

Den danske journalist og forfatter Henrik Cavling (1858-1933) besøgte ad flere omgange USA i slutningen af 1800-tallet. På baggrund af sine rejser skrev han bogen Fra Amerika, der blev udgivet i 1897. I følgende uddrag fra bogen beskriver Cavling sit møde med storbyen New York.

Fra dette amerikanske Billede hensættes man til andre Egne, naar man drejer ned ad Mulberry Street, hvor der kun lever Ita­lienere. Det er en af de store Besynderligheder i amerikanske Byer, at man paa en eneste saadan Aftenvandring kan gøre en Rejse gennem Evropa, Afrika og Asien. Snart befinder man sig mellem Italienere, snart mellem Irlændere, Tyskere, Polakker og Russere. Saa vrimler det i store Kvarterer med afrikanske Sorte, eller man spadserer om i en Labyrint af Gader, der er befolket med det himmelske Riges Sønner. Det moderne amerikanske Sam­fund er et mægtigt Bevis for, at forskellige Nationaliteter med fuld Bevarelse af deres Ejendommeligheder kan leve fredeligt Side om Side, naar blot Loven yder alle samme Ret.

Hvilken Besynderlighed her i Mulberry Street at se de samme Skikkelser, man sidst har sét i Messina og Palermo! Kvinder, der er iførte spraglede italienske Dragter, Børn, der tumler sig i Snavset, og Mænd med brune, nøgne Halse, synlige gennem Tobaksrøgen i de fedtede Spisestuer og Taverner. I denne Gade tales ikke andet Sprog end Italiensk. Ja, i indbyrdes Handel og Vandel bruges italienske Penge! Amerikanske Forfattere, der ikke af Selvsyn kender Italienernes Levevis i deres Hjemland, har givet haarrejsende Skildringer af Elendigheden i Mulberry Street. Ikke desmindre er det store Flertal af de indvandrede Italienere ganske velstaaende. De sender Penge hjem eller rejser selv hjem og lever Resten af deres Dage som Matadorer. Men sandsynligt er det, at de aldrig fornægter deres Pjalter og deres Smuds.

Vil man se den rigtige Fattig­dom i New York, gaar man fra Mulberry Street et Par Blocks mod Øst og befinder sig til en Begyn­delse paa Bowery. Af denne Gade med dens brogede Publikum, tvivl­somme Damer, Udraabere og skri­gende Skilte findes vedføjet et Billede. Bowery er 4 Mile lang og løber næsten parallelt med Broad­way. Gadens nordligste Del, der er den mest velhavende, bebos saa godt som udelukkende af Tyskere. Følgelig er der en ølknejpe i hvert andet Hus og i alle Butikker Ud­salg af saadanne billige, men daarlige Ting, som ogsaa i Ame­rika gaar af til tyske Købere. Desuden ligger der her en stor Del Varietéer, tarvelige Teatre og tyske ølhaller med Musik. Blandt disse finder vi det bekendte Etab­lissement Atlantic Garten, der dog nu kun besøges af et meget tarve­ligt Publikum.

Til tekst 14 | Til oversigten over kildetekster | Til tekst 16

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk