Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Sjette billede
Syvende billede

Hizbollahs sejr over Israel 2006

Efter IDF’s (den israelske hær) mislykkede invasion i Libanon i 2006, blev der i Teheran i juni 2008 afholdt en konference, hvor man gjorde status over, hvordan krigen havde ændret styrkeforholdet mellem Israel og islam. Nedenstående kilde er et israelsk referat fra 20. juni 2008, men der kan paradoksalt nok argumenteres for, at det i denne situation ikke svækker troværdigheden.

 

Sidste måned blev der på libanesisk territorium udkæmpet en krig mellem IDF og Hizbollah, men Iran har også travlt med evalueringer af den situation, der er opstået efter våbenhvilen.

En konference blev afholdt i Teheran sidste søndag under overskriften Klarhed over Libanon – krigens resultater og Mellemøstens fremtid. Under konferencen sagde Hizbollahs repræsentant i Iran, Muhammad Abdullah Sif al-Din følgende:

 

»Vi tror, at denne krig har haft den ene betydning, at den vil medføre ødelæggelsen af det zionistiske styre«.

 

»Det zionistiske regime er ikke et sandt regime«, sagde repræsentanten, der blev citeret af et iransk nyhedsagentur. »Staten Israel opstod ikke på en naturlig måde, men på en måde helt forskellig fra den måde andre stater er opstået på: først blev der dannet en hær, og først da blev mennesker fra forskellige nationer ført til og dannede en stat« sagde al-Din.

Al-Din sagde videre, at efter Hizbollahs sejr, var Israels ret til at eksistere ophørt:

 

»Der er ingen grund til at lade Israel bestå. For USA er Israel områdets politimand, der altid må og skal vinde, men i det øjeblik det taber, så er der ingen grund til Israels eksistens«.


Hvad angik koordineringen af Hizbollahs og Libanons hær, sagde al-Din:

 

»Placeringen af den libanesiske hærs styrker i Sydlibanon vil ikke afholde Hizbollah fra også at være til stede i området. Vore medlemmer er sønner af landsbyerne i området, og der er ingen af os, der har nogen planer om at fordrive dem fra hus og hjem. Hvis den libanesiske regering kan garantere os, at Israel ikke vil angribe Libanon, så vil vi aflevere vore våben, men for øjeblikket foreligger der ikke en sådan garanti«.

Han vendte sig derefter mod FN’s resolution 1701, der kræver Hizbollah afvæbnet. Til dette sagde han:

 

»Dette er en uafbalanceret beslutning. Vi har fra begyndelsen af ikke haft nogen forventninger til FN, fordi USA har taget kontrol med denne organisation. Vi nærer ikke nogen forhåbninger om, at de kan indse de forskellige nationers rettigheder. Hizbollahs militære taktik var dobbelt – afskydning af missiler og guerillaoperationer. Vi var imidlertid også klar til et egentligt slag, og det er forklaringen på, at Israel led sine største tab i det egentlige slag«, sagde al-Din.

Amal militsens leder Adal Aoun deltog også i konferencen i Teheran, og han sagde, at: »Hizbollahs tro er stærkere end kernevåben«.

 

Han tilføjede, at han ikke var bekymret over forsøg på at afvæbne organisationen:

 

»Hizbollah bevogter med held sine våben i denne situation og vil fortsætte med at gøre sådan i fremtiden«.

 

Teksten er oversat fra engelsk af denne bogs forfatter og er fra adressen: http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3293602,00.html.

 

Tekst 7 | Oversigten over kildetekster | Tekst 9

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk