Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Fane_boger_ny.png
//
Bøger
//
De Røde Khmerer – folkemord og forsoning i Cambodja

De Røde Khmerer – folkemord og forsoning i Cambodja

De Røde Khmerers revolution i Cambodja fra 1975 til 1979 er et af de mørkeste kapitler i det 20. århundredes historie. Rigtig mange – deriblandt de overlevende Røde Khmer-ledere – ville i dag foretrække at glemme dette rædselsregime, som på mindre end fire år slog mindst 1,7 millioner mennesker ihjel.

Forbrydelser af den størrelsesorden går dog ikke i glemmebogen af sig selv, og en frygtindgydende påmindelse om Pol Pot og hans Røde Khmerer findes stadig midt i landets hovedstad, Phnom Penh. Her ligger Tuol Sleng, det frygtede og berygtede torturfængsel, som de kommustiske Røde Khmerer indrettede i en tidligere gymnasieskole. Bag fængslets pigtrådsomspændte mure blev mindst 14.000 mennesker tortureret og myrdet, og man kan stadig møde de rædselsslagne ofre i de hvidkalkede bygninger. For fængslet er nu et museum, og de billeder, som De Røde Khmerer tog af deres fanger – både før og efter torturen – hænger på væggene i museets stille, tomme sale. Tusinder af dem. Kvinder, mænd, børn og babyer med et frygtsomt og spørgende blik rettet direkte ind i kameralinsen.

Man glemmer dem aldrig, de billeder – lige så lidt som nogen cambodjaner nogensinde glemmer de enorme lidelser, som Pol Pot og De Røde Khmerer påførte befolkningen under hvad der betragtes som en af århundredets største forbrydelser mod menneskeheden.

Cambodja bliver først rigtig fascinerende, når man kender landets historie. Man begynder at spørge sig selv, hvordan disse mennesker nogensinde har overlevet alle deres lidelser. For nok har både landet og befolkningen store fysiske og psykiske ar efter alle grusomhederne, men cambodjanerne er stadig et venligt, gæstfrit og håbefuldt folk. Trods smerten og lidelserne har de bevaret livsglæden og troen på en bedre fremtid – en fremtid, som er uløseligt forbundet med den forsoning, som Cambodja i dag forsøger at tage hul på. Nogle taler om et egentligt retsopgør, andre om en sandheds- og forsoningskommission. Men de fleste cambodjanere er stadig henvist til at bearbejde smerten på den samme måde, som de har gjort de sidste 25 år: Ved at fortrænge den.

Bogen belyser et vigtigt problemfelt i det 20. århundredes historie – nemlig De Røde Khmerers rædselsregime – og rejser diskussionen om, hvordan et land og dets befolkning rejser sig efter et folkemord. Den diskussion fortsætter nemlig lang tid efter, at folkemorderne er fordrevet eller – som De Røde Khmerers topleder Pol Pot – er sovet fredeligt ind af alderdom.

Bogen De Røde Khmerer er udsolgt fra forlaget. Du kan stadig finde ekstramaterialet til bogen i menulinjen foroven.

Indhold

Forord  7

1. En rød khmer-soldats dagbog  9

2. Fra storrige til fransk koloni  15

3. Uafhængighed og borgerkrig 1954-75  26

4. Demokratisk Kampuchea – et utopisk eksperiment 39

5. Torturens tempel – dødens marker  54

6. Stormagternes kastebold 1979-1991  66

7. Det nye Cambodja 1992-2000  79

8. Fremtid uden forsoning?  94

Oversigt over kilder  102

Til toppen

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk