Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede

Forholdet mellem Iran og Hamas

Teksten er fra www.haaretz.com, er skrevet Amos Harel og Avi Issacharoff og er publiceret 14. december 2006.

 

Medlemmer af det israelske forsvarsetablissement er bekymret over de nære forbindelser, der synes at være ved at udvikle sig mellem Iran og Hamas. Som en reaktion på den palæstinensiske premierminister Ismail Haniyehs visit i Teheran for nylig, har eksperter udtalt, at Iran prøver at indgå en strategisk alliance med Hamas.
Ifølge disse kilder ønsker iranerne at udvikle et forhold til Hamas, der er magen til det, de har til Hizbollah i Libanon, hvor det ’afgørende ord’ i spørgsmål, der vedrører Israel, er Teherans.

 

[…]

 

Under sit besøg i Teheran i sidste uge, sagde Haniyeh, at Iran udgør en »strategisk dybde« for palæstineserne. Han understregede ligeledes, at hans organisation aldrig vil anerkende Israel. Det er første gang, at at Hamas’ lederskab offentligt har antaget dette syn på Iran – et synspunkt der er diametralt forskelligt fra Palestinian Authoritys (PNA) præsident Mahmoud Abbas, som betragter moderate arabiske stater som Egypten, Saudi-Arabien og Jordan som palæstinensernes naturlige allierede. Abbas’ Fatah er også meget interesseret i at oprette gode forbindelser til USA og EU.

 

Onsdag aflyste Haniyeh sit besøg i Sudan og vendte tilbage til Gazastiben pga. tiltagende spændinger mellem Hamas og Fatah. En af hans medarbejdere udtalte, at Haniyeh skyndte sig tilbage for at kunne bistå i løsningen af de lokale problemer.

 

[…]

Tidligere var det sådan, at Hamas’ seniorledere var forsigtige med åbent at påpege nære forbindelser med Teheran, bl.a. fordi Hamas som en radikal sunnimuslimsk organisation var varsom i sit forhold til det shiitiske Iran.


Teksten er oversat fra engelsk af denne bogs forfatter og er fra adressen: http://www.haaretz.com/hasen/spages/800871.html

 

Tekst 26 | Oversigten over kildetekster | Tekst 28

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk