Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Sjette billede
Syvende billede

Lenins brev til Stalin

Bolsjevikkernes forhold til den russiske intelligentsia havde fra begyndelsen været problemfyldt. I maj 1922 bad Lenin Tjekaens leder, Felix Sxerxhinskij, overveje, om man kunne deportere de intellektuelle, der støttede modrevolutionen.

Teksten her er et brev, Lenin skrev til Stalin den 17. juli 1922, hvor han spørger ind til, hvordan det forløber med at iværksætte deportationerne og foreslår, hvem der skal deporteres og hvornår.

Teksten er oversat fra engelsk af Rebekka Hjelholt Svendsen efter Diane P. Koenker og Ronald D. Backmans bog: Revelations from the Russian Archives: Documents in English Translation (1977).

 

Kammerat Stalin!

 

Angående deporteringen af mensjevikker, folkesocialister, konstitutionelle demokrater osv. fra Rusland, ønsker jeg at stille nogle spørgsmål, eftersom denne operation, som blev påbegyndt inden, jeg tog af sted, stadig ikke er blevet afsluttet.

 

Er der truffet en beslutning om at rykke alle folkesocialisterne “op med rode”? Peshekhonov, Miakotin, Gornfeld, Petrishchev og de andre?

 

Efter min mening bør de alle deporteres. De er mere skadelige end nogen af de socialistiske revolutionærer, fordi de er mere udspekulerede.

 

Desuden A. N. Potresov, Izgoev og alle de, der har bidraget til Økonomen (Ozerov og mange, mange andre). Menshevikkerne Rozanov (en læge, snedig), Vigdorchik, (Migulov eller noget lignende), Lyubov Nikolaevna Radchenko og hendes unge datter (ifølge rygterne er de Bolsjevismens værste fjender), N. A. Rozhkov (han må deporteres, han er uforbederlig), S. A. Frank (forfatteren til Metodologiia). Det udvalg, som Mantsev, Messing o.a. fører tilsyn med, må fremlægge lister, og adskillige hundrede af den slags damer og herrer må deporteres uden, at der vises dem nogen nåde. Lad os én gang for alle befri Rusland for deres slags.

 

Hvad angår Lezhnev (tidligere knyttet til Den’), må vi overveje, om vi ikke burde deportere ham. Ud fra de af hans artikler, jeg har læst, vil jeg mene at han altid vil vedblive at være rænkefuld.

 

Ozerov og alle de øvrige, der har bidraget til Økonomen, er de mest hensynsløse fjender. De må alle som én ud af Rusland.

 

Dette bør gennemføres øjeblikkeligt. Ved udgangen af retssagen mod de social-revolutionære, ikke senere. Arrester nogle hundrede af dem, og uden nogen erklæringer om motiver – ud med jer, de damer og herrer!

 

Deporter alle forfatterne fra Dom literatorov, Mysl’ fra Petrograd; ransag Kharkov, vi ved ikke, hvad der foregår der, for os er det et “fremmed land.” Vi må foretage udrensningen hurtigt, ikke senere end når retssagen mod de social-revolutionære afsluttes.

 

Vær opmærksom på forfatterne i Petrograd (deres adresser er Novaia Russkaia Kniga, 4, 1922, s. 37), og på listen over private forlæggere (s. 29). 

 

Med kommunistiske hilsner Lenin

 

Tekst 37 | Oversigten over kildetekster | Tekst 39

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk