Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede

Unge indvandrere diskrimi- neres: Mistænkt: Vi er dømt på forhånd

En ung dansker med indvandrerbaggrund fortæller i artiklen om sine oplevelser med at blive undersøgt af politiet.

Artiklen er skrevet af Thomas Hebsgaard og blev bragt i Information 2. oktober 2006.

 

God opførsel, et jurastudium, perfekt dansk og en gryende professionel fodboldkarriere er ikke nok til at undgå politiets opmærksomhed. Er man mørk i huden, er man også under mistanke, har 20-årige David Alam gang på gang erfaret.

David Alams mors Ford Fiesta er den eneste i rækken af parkerede biler, hvis indhold ikke er pære-indfødt dansk. I flere andre biler sidder unge i hiphop-tøj og snakker. David Alam og hans ven og medspiller, der også er mørk i huden, sidder begge i bilen iført jakkesæt. De to håbefulde unge fodboldtalenter taler om den vigtige kamp, de skal ind og overvære fra sidelinjen – og om, hvordan David kan kombinere en kommende fodboldkarriere med jurastudiet.

Pludselig banker det på ruden.

»Vil du være venlig at stå ud af bilen«, spørger rudebankeren. David står ud, og manden viser sit politiskilt og afslører sig som civilbetjent.

»Du er mistænkt for at sælge stoffer«, siger civilbetjenten. David griner og spørger, om betjenten synes, at han i sit jakkesæt ligner en, der sælger stoffer.

»Skal du med på stationen«, spørger betjenten forarget og beder David følge med hen til sin kollega i den parkerede civile politibil lidt længere henne ad vejen. Har du lavet noget kriminelt før? Er du tidligere straffet? Kollegaen spørger løs, mens han slår Davids CPR-nummer op på bilens computer – som kan give de samme afvisende svar.

»Det er som om, han på forhånd har dømt mig«, siger David Alam.

 

Langtfra enestående

»Man bryder sig ikke om systemet, når man oplever sådan nogle ting gang på gang – det er jo ikke første gang, jeg er ude for noget, der minder om den her situation«, forklarer den 20-årige jurastuderende.

Han har boet i Danmark, siden han i 1993 kom hertil som politisk flygtning fra Afghanistan sammen med sine forældre.

David Alam har siden gjort alt det, indvandringskritiske politikere kræver af indvandrere. Man skal lære sig dansk og blive en del af samfundet, synes han.

Men situationer som den med civilbetjentene gør ham konstant opmærksom på, at han alligevel ikke kan føle sig velkommen.

»Lige meget hvor meget man accepterer det her samfund og vil give noget tilbage, gør sådan nogle situationer, at man bare siger: Når jeg har fået min uddannelse, så er jeg skredet herfra«, siger David Alam.

Han mener, mange betjente har et attitudeproblem i forhold til indvandrere. Det skaber et stort had til politiet.

»Da jeg var mindre, ville jeg selv gerne være politibetjent, men efter at jeg indså, hvor meget folk egentlig hader politiet, mistede jeg lysten«, siger han.

Selv om alle betjente selvfølgelig ikke er ens, mener han, at politiet generelt bør ændre adfærd over for folk med indvandrerbaggrund:

»Hvis du bare sætter hårdt mod hårdt, skaber du ikke andet end had. Der skal i hvert fald en anden attitude til for at lempe de fordomme, mange indvandrere har over for politiet«.

 

Tekst 37 | Oversigten over kildetekster | Tekst 39

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk