Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Sjette billede
Syvende billede

WTO-lovgivning i Kina

AFP-telegram om en kinesisk dommer, der lover, at WTO-lovgivningen kommer til at veje tungere end Kinas egen lovgivning i sager, der bliver rejst i forbindelse med Kinas medlemsskab af WTO, når det er en realitet.

 

En højtstående kinesisk dommer lover udenlandske selskaber, at Verdenshandels-organisation vil give dem forrang i processer, når Kina træder ind i handelsorganisationen, udtaler statspressen i mandags.

Lokale vedtægter vil komme i anden række og kun gælde, hvis de er i overensstemmelse med WTO-reglerne, rapporterede nyhedsbureauet Xinhua i sit citat af Li Guoguang, vicepræsident for Folkets Højesteret.

”Hvis WTO’s regler ikke er i overensstemmelse med den kinesiske lovgivning, vil WTO's regler få forrang,” sagde Li på et møde om civilret.

Men udenlandsk finansierede virksomheder, der er registreret i Kina, vil stadig blive betragtet som kinesiske, og den indenlandske lovgivning vil blev benyttet i deres tilfælde, sagde Xinhua.

Det vil vise sig, om det kinesiske medlemskab af WTO vil gøre det lettere for udenlandske selskaber at manøvrere i Kinas lovsystem, som næsten er blevet opbygget fra bunden i løbet af de sidste to årtiers reformer.

Da den amerikanske handelsrepræsentant, Charlene Barshefsky, nåede en aftale med Kina om indtræden i WTO i november sidste år, sagde hun, at aftalen ville ”styrke retssikkerheden i Kina”.

Tidligere har udenlandske selskaber generelt forsøgt ”for enhver pris” at undgå de kinesiske domstole ifølge en hvidbog, der blev udgivet af det amerikanske handelskammer tidligere i år.

Ifølge hvidbogen skyldes det skepsis omkring i de kinesiske domstoles uafhængighed og professionalisme og bekymringer om, hvorvidt kendelser er vanskelige at håndhæve.

Kina forventes senere i år eller i begyndelsen af næste år af afslutte sin 14 år lange anmodning om medlemskab af WTO.

 

Tekst 50 | Oversigten over kildetekster | Tekst 52

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk