Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Sjette billede
Syvende billede

Spurvejagt

Artikel fra Folkets Dagblad april 1958 om, hvordan hele Beijings befolkning blev sat til at jagte, udmatte og dræbe spurve som led i industrialiseringskampagnen Det store Spring fremad.

 

Klokken fem om morgenen den 19. blev der skabt et flugtsikkert netværk i hovedstaden til at omringe og udrydde den giftige fugl, spurven. Efter en dags kamp havde de tre mio. indbyggere gjort en storslået indsats. Ifølge ufærdige statistikker var 83.249 spurve blevet ombragt i byen kl 10 om aftenen – udmattede, forgiftede eller skudt.

Omkring kl. fire om morgenen den 19. april, begav adskillige millioner spurvedrabskyndige sig deres respektive kampstationer, bevæbnet med trommer, bambusstokke og bannere. Forgiftet lokkemad var spredt i 830 områder. Et stort antal finskytter lå i baghold i flere end 200 skydeområder.

Kl. fem om morgenen, efter ordre fra viceborgmester Wang Kunlun, generaldirektør for Omringelse og Ombringelse af spurve i Beijing, blev der slået på gong-gong’er og trommer, fyret lynkinesere og geværer af mod himlen over alt i Beijings over  8700 kvadrat kilometer.

Der blev viftet med farverige bannere, der var mennesker over alt – i huse og træer. Tusinder….. millioner af øjne stirrede mod himlen. Fugleskræmsler gjorde deres ved at skælve i vinden. De gråhårede, børnene, arbejdere, bønder, kadrer, studerende, soldater – alle greb til våben og gjorde deres yderste for at dræbe spurve. Spurvene blev jaget som rotter, der løber over gaden.

De jagede spurve flygtede panikslagent ind i net, hvorfra der ikke var nogen udvej. De fandt ingen hvile. Nogle spurve blev drevet til steder, hvor der var udlagt gift, andre til skydeområderne og døde i haglbyger.

For at have overblik over fjendesituationen, sendte Hovedkvarteret for Omringelse og Ombringelse af Spurve 30 motorcykler ud at kontrollere overalt. Finskytter fra Folkets Befrielseshær tog til Babaoshan for at støtte kampen mod spurvene. Direktører og vicedirektører fra alle byens distrikter dirrigerede slaget fra køretøjer.

På slagmarken Tiantan – Himlens Tempel – gjaldede lynkineserne, gong-gong’erne og trommerne kunne høres overalt. Flere end 30 finskytter lå i baghold i et skydeområde. I løbet af en enkelt dag dræbte de 966 spurve, hvoraf de 40 døde af udmattelse.

Ved Chengshou Produktionsstation i Nanyuan Dongtie jiang gong landsbyen, hvor der var lagt gift ud, blev 400 spurve forgiftet i løbet af to timer. 2000 indbyggere i Tao Ran Ting i Xuanwu distrikt blev sendt ud for at omringe og ombringe spurve. De drev dem mod skydeområdet ved Tao Ran Ting Park og Tao Ran Ting Svømmebassin, hvor der var lagt gift ud. På en halv dag dræbte de 512 spurve.

I de fem km omkring Yuyuantai i Haidian-distriktet angreb flere end 3000 mennesker spurve både til lands og til vands. De jog dem fra træerne ud mod midten af søen. Finskytterne tog både for at dække dem i en regn af kugler. Enorme mængder nedskudte eller udmattede spurve regnede ned i søen.

Om aftenen blev unge stormtropper sendt ud i buskene, ved murene og tagspær for at ødelægge spurvereder og dræbe spurve. Over alt i byen stod folk op for at samle styrke og energi til næste dags kamp.

 

Tekst 26 | Oversigten over kildetekster | Tekst 28

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk