Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Sjette billede
Syvende billede
Fane_kildetekster_ny.png
//
Kildetekster
//
Holocaust
//
Tekst 9

Bayersk statsrapport, 20. marts 1933

Kilden er et eksempel på, hvordan den nazistiske magtovertagelse fandt sted lokalt. Først og fremmest mod socialdemokrater og kommunister, men også det lokalt funderede kristne parti Bayernwacht. Samtidig viser kilden, at der blev et stort røre omkring episoden på præstegården, mens mordet på den jødiske forretningsmand, Otto Stelz, ikke vakte stor lokal opstandelse.     

 

No. 352.   Regensburg, 20 marts 1933.

 

Halvmånedlig rapport af distriktspræsidenten for Niederbayern og Oberpfalz.

 

Generel politisk situation.

Den politiske revolution foregik for det meste uden større forstyrrelser. Store dele af befolkningen håber nu på en samling af alle kræfter der er klar til opbygning. Generelt blev de barske tiltag mod kommunister og andre ballademagere godt modtaget. Resultatet af husransagningerne ville utvivlsomt have været betragteligt bedre, hvis der ikke havde været en forudgående bekendtgørelse i radioen, som skabte muligheden for fjernelsen af materialer.

Hos flere af støtterne af KPD og SPD er der blevet stille. Nogle gange bliver der rapporteret om frivillig opløsning af lokale grupper fra KPD og Reichsbanner [republikansk støtteorganisation på tværs af partiskel].

Samarbejdet blandt myndighederne og SA lederne sker nu gnidningsløst efter nogle misforståelser blev ryddet af vejen.

Der var en episode natten mellem den 4. og 5. i denne måned ved præstegården i Landau… mellem medlemmer af SA og Bayernwacht[1]* som uhensigtsmæssigt var indlogeret i et værelse på præstegården. Begge grupper beskyldte hinanden for nedrivning af plakater. Da byens præst talte i mod dem, og truede med at skyde, hvis SA folkene tvang sig adgang til præstegården, førte dette frem til eder og trusler mod præsten. Det kom ikke til voldelige sammenstød. Da præsten beskrev begivenheden i gudstjenesten om søndagen, og præsenterede det som om, at der var blevet begået et angreb på ham og præstegården, spredte en anseelig ophidselse sig blandt befolkningen i Landau, som myndighederne succesfuldt greb ind overfor gennem en forklaring af det reelle hændelsesforløb. I den lokale presse var der i længere tid kommentarer om denne hændelse.

Den 15 i denne måned, omkring klokken 06, dukkede flere mænd, klædt i mørke uniformer, op i et motorkøretøj foran lejligheden hos den israelitiske forretningsmand, Otto Stelz, i Straubing. Selz blev fjernet fra sin lejlighed i nattøj og kørt væk i køretøjet. Omkring klokken 09:30 blev Selz fundet skudt i skoven omkring Weng, i Landshut distriktet. Køretøjet skulle være kommet fra retning München-Landshut og være kørt tilbage igen ad den samme rute. I det befandt sig 6 uniformerede mænd og de bar tegnet II A. Nummerpladens nummer kunne ikke fastslås. Flere landboere siger, at de på nogle passagerer i køretøjet bemærkede det røde armbånd med hagekorset. Det lokale politi, Landshut distrikts advokat og Politihovedkvarteret i München er informerede. 

Underskrevet Dr. Wirschinger. 

 

Kilde: Steve Hochstadt (ed.): Sources of the Holocaust. Palgrave Macmillan, 2004. 

 

[1] En paramilitær organisation, som tilhørte BVP, Bayerischen Volkspartei, som rekrutterede blandt katolikker og protestanter.

 

Tekst 8 | Oversigten over kildetekster | Tekst 10

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk