Første billede
Andet billede
Tredje billede
Fjerde billede
Femte billede
Sjette billede
Syvende billede

Hvad er hvad i irsk og nordirsk historie?

Oversigten er ikke fyldestgørende i forhold til bogen, men en hjælp til at holde rede på begreber undervejs i studierne.

 

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V  W  X  Y  Z

 

A

ACA: (Army Comrades Association). Organisation, der bestod af tidligere aktivister fra uafhængighedskrigen og borgerkrigen. Lederen var Eoin O’Duffy, der fra juli 1933 førte sig frem som en irsk ’Il Duce’ med sympati for fascistiske diktatorer i Europa.

Alliancepartiet (The Alliance Party): Liberalt, midtsøgende parti, der blev dannet i 1970 og har støtte fra såvel protestanter og katolikker. 

Anglo-Irish Agreement (Irsk-engelske aftale): Fredsaftale mellem de to landes regeringer fra november 1985 indgået på Hillsborough Castle.

Apprentice Boys of Derry: En af de loyale protestantiske organisationer. Dannet ud fra historien om de 13 lærlinge (apprentice boys), der modstod den katolske kong James II’s belejring af Derry i 1689, hvor denægtede at overgive sig; »no surrender«. Organisationen afholder hvert år den 12. august en stor parade med over 10.000 deltagere fra hele Nordirland.

A-specials’: Fastansat special-politistyrke på 2.000 mand. ’B-specials’ var på 19.500 mand på deltid og uden løn. ’C-specials’ var en ubetalt reservestyrke, der skulle bruges i nødsituationer. Styrkerne var en del af RUC.

 

To top

 

B

Battle of Bogside: Anses for at være det første store sammenstød mellem katolske demonstranter og RUC i Derry i 1969.

Belfast Agreement eller Påskeaftalen: Blev offentliggjort den 10. april 1998 efter enighed mellem den irske og britiske regering og alle nordirske politiske partier.

B-Specials’: Se ’A-specials’.

 

To top

 

C

Commitments, The: Irsk film fra 1990 om unge og musik i en forstad til Dublin. Som udløber af filmen opstod en band med sammen navn, der især har spillet hits fra filmen over det meste af Europa og Nordamerika.

Commonwealth: Det britiske statssamfund, der er en sammenslutning af de tidligere britiske kolonier, som f.eks. Canada, Australien og New Zealand. Den Irske Fristat var del af Commonwealth frem til 1949.

Continuity IRA: Udbrydergruppe fra IRA (The Provisonals). De brød ud efter Sinn Feins årsmøde i 1986 på grund af utilfredshed med Sinn Feins nye politiske linie, bl.a. ønsket om at deltage i valgene til det irske Dail. Gruppen menes at stå bag bombeattentaterne i Enniskillen i sommeren 1996 og andre bomber i årene efter. Gruppen er stærk modstander af Belfast-/Påskeaftalen. 

CSJ (Campaign for Social Justice): Nordirsk borgerrettighedsorganisation dannet i 1965.

C-Specials’: Se ’A-specials’.

 

To top

 

D

Dail Eireann: Det irske parlament fra 1918, der svarer til det danske Folketing. Senatet eller andetkammeret hedder Seanad Eireann. 

Derry Housing Action Committee: Boligkomité i Derry dannet i 1967.

Diplock-retten: En britisk kommission under Lord Diplock foreslog i 1972, at sager mod terrorister skulle foregå udelukkende med en dommer og ikke med en jury på grund af risikoen for trusler. 

Downingstreet-erklæringen (The Framework Documents): Fra 15. december 1993. En aftale mellem den britiske regering (ved daværende premiereminister John Major) og den irske regering (ved Albert Reynolds) om en fredsløsning.

 

To top

 

E

EMU (Education for Mutual Understanding): Tanken bag EMU er, at der gennem undervisningen skabes større gensidig forståelse mellem de to befolkningsgrupper.

 

To top

 

F

Falls: Katolsk kvarter i Belfast.

Fianna Fail (Skæbnens soldater): Irsk politisk parti dannet af bl.a. Eamon de Valera i 1926. Partiet har haft regeringsmagten i lange perioder i Irland. Første gang fra 1932-49. 

Fine Gael (Irlands soldater): Blev dannet af en række højreorienterede organisationer i 1933. Det er et konservativt parti og har i lange perioder været i opposition til Fianna Fail.

Freestaters: En nordirsk, især protestantisk betegnelse for borgere i det sydlige Irland eller med sympati for Fristaten Irland.

 

To top

 

G

GAA: Det irske idrætsforbund der blev stiftet i 1884.

GARDA: Det irske politikorps, der blev dannet i 1925 i Fristaten.

Garvaghy Road: Gade i Portardown, hvor der har været protestantiske marcher anført af Orangeordenen igennem mange år. Marcherne blev i 1999 og 2000 forbudt. Beboerne i gaden har dannet en beboerkomite i protest mod Orangeordenens marcher.

Gerrymandering: Betegnelsen for det specielle nordirske valgsystem, der indførtes i 1922. Navnet stammer fra en amerikansk guvernør.

Guinness: Irsk sort, bitter øl. Bryggeriet grundlagt i 1762 i Dublin.

 

To top

 

I

ICA (Irish Citizen Army): Var et irsk borgerværn dannet under 1. Verdenskrig.

IDA (Irish Development Agency): Det irske udviklingsråd.

INLA (Irish National Liberation Army): En illegal republikansk paramilitær gruppe, der er den militære fløj af IRSP (Irish Revolutionary Socialist Party). Gruppen blev dannet i 1975 efter våbenhvilen fra »The Official IRA«. Gruppen er kendt for umådelig brutalitet og har mange dræbte på samvittigheden. 

IRA (The Irish Republican Army): Grundlagt af Michel Collins i 1917-18. IRA førte guerillakrig i mindre grupper mod briterne i Irland. IRA fremstod officielt i marts 1922 efter dannelsen af Fristaten. IRA blev delt i 1970, da »The Provisional IRA«, også kaldet »provos« blev den dominerende del af IRA. Den anden del kaldte sig »The Official IRA«. 

Irish National Volunteers: En nationalistisk irsk militærorganisation dannet november 1913. Et modstykke til UVF i Ulster. Samlede i løbet af 1914 op imod 200.000 frivillige og smuglede mindre mængder af våben ind fra bl.a. Tyskland.

IRB (Irish Republican Brotherhood): Blev dannet i 1858 og  afviste alle former for kompromis med briterne.

IRSP: Irish Revolutionary Socialist Party.

 

To top

 

K

Kul-Kvægpagten: Er fra 1935 og var det politiske kompromis mellem Storbritannien og den irske Fristat, der løste op for mange års handelskrig mellem de to lande. Aftalen blev vedtaget af The Dail i marts 1937. 

 

To top

 

N

NICRA (Northern Ireland Civil Rights Association): Nordirsk borgerrettighedsorganisation stiftet i januar 1967. 

NILP: Det nordirske Labourparti. Opnåede stærkt støtte fra den nye katolske middelklasse bl.a. ved lokalvalgene i 1958 og 1962. Dannet i 1924.

Northern Ireland Women’s Coalition (NIWC): Blev grundlagt i 1996 af en lang række kvindedominerede fredsgrupper i Nordirland. Partiet vandt 2 pladser ved valget i 1998 og ledes af Jane Morrice.

 

To top

 

O

Omaghbomben: Er den sidste større voldsepisode i The Troubles. Bomben blev sprængt lørdag den 15. august 1998 i centrum af Omagh, der var fyldt med folk på indkøb. Ingen har taget ansvaret for bombesprængningen, men efterforskningen peger på en af de mindre udbrydergrupper fra IRA. BBC har lavet en fremragende dokumentarfilm med de overlevende og øjenvidner: Et år efter bomben.

Orangeorden: Protestantisk orden, der blev dannet i 1795. Orangeordenen er organiseret i loger over hele verden, men er især stærk i Nordirland. Arrangerer bl.a. de berømte marcher til minde om protestanterne historie.

 

To top

 

P

Patten-kommissionen: Kommission nedsat efter Belfastaftalen i 1998 for at udarbejde forslag til en politireform af det nordirske politi (RUC). Rapporten kom september 1999. Kommissionens formand var den tidligere Hong Kong guvernør og udenrigskommisær i EU, Chris Patten.

Progressive Demokrater, De: Udbrydergruppe fra Fiann Fail, dannet i 1987.

PUP (Progressive Unionist Party): Et mindre unionistisk parti grundlagt i 1978 som »Independent Unionist«. Partiet har været mere moderat i en række sammenhænge og mere villig til at møde repræsentanter for det katolske mindretal end de øvrige unionister. Partiets leder er David Irvine.

Påskeaftalen: Se Belfast Agreement.

 

To top

 

R

Real IRA/32 county sovereignty committee: En udbrydergruppe fra IRA (»The Provisonals«) efter våbenhvilen i 1994. Dets mest fremtrædende medlem er Bernadette Sands-McKevitt, søster til afdøde Bobby Sands.

RIC (Royal Irish Constabulary): Det irske politikorps mens Storbritannien herskede i Irland.

RUC (Royal Ulster Constabulary): Det nordirske politikorps dannet i 1921.

 

To top

 

S

SDLP (Social Democratic Labour Party): Katolsk, nordirsk socialdemokrati, der blev dannet i 1970. Partiets overtog det National Partis rolle som talerør for de moderate katolikker. Partiets leder var 1979-2001 John Hume, der førte partiet ind i fredsforhandlingerne med en kompromissøgende politik.

Seanad Eireann: Irlands andetkammer (senat). Se også Dail Eireann. 

Shankill: protestantisk kvarter i Belfast.

Sinn Fein (fra gælisk »Os selv«): Republikansk irsk parti, der blev dannet i 1905 af journalisten Arthur Griffith.

Stormont Castle: Hvor den nordirske regering og parlament har til huse. Er beliggende udenfor Belfast. Bygningen blev indviet i 1932 og var sæde for den nordirske regering indtil 1973. I januar 1995 blev bygningen kraftig beskadiget af en brand og genopbygget. Det blev genåbnet 1. juli 1999.

Sunningdale: Aftale i 1973 mellem Storbritannien, Irland og de tre største partier i Nordirland om en fredsløsning.

 

To top

 

U

UDA (Ulster Defence Association): Loyalistisk, protestantisk paramilitær organisation, der blev grundlagt i 1972 og to år senere havde over 40.000 medlemmer. Den forblev illegal indtil 1992.

UDR (Ulster Defence Regiment): Afløste i 1970 ’B-specials’ i et forsøg på at lave en samlet politistyrke, som blev styret af den britiske hær.

UKUP (UK Unionist Party): Lille unionistisk parti, der brød ud af UUP under fredsforhandlingerne i 1997.

UVF (Ulster Volunteer Force): Protestantisk paramilitær organisation dannet i 1914.

UWC (Ulster Workers Council): De protestantiske arbejderes strejkekomite i maj 1974, der gav Sunningdaleaftalen dødsstødet.

 

To top

 

W

Widgery-rapporten: Den officielle britisk rapport om drabene på 14 katolikker i Derry den blodige søndag, 30. januar 1972. Navn efter kommissionens formand Lord Widgery.

 

To top

His2rie er en serie af bøger og tilhørende hjemmeside målrettet historieundervisningen på ungdomsuddannelserne.

Alt materiale er tilrettelagt ud fra bekendtgørelsen for historie på stx og/eller hf.

Serie og hjemmeside udgives og drives af forlaget Frydenlund.

His2rie

Redaktør Vibe Skytte
c/o Frydenlund
Alhambravej 6
1826 Frederiksberg C
Tlf.: 3318 8136
E-mail: vibe@frydenlund.dk